Wydalanie sodu i potasu z moczem, smiertelnosc i zdarzenia sercowo-naczyniowe AD 9

Nasze podejście jest prawdopodobnie mniej wiarygodne do szacowania spożycia potasu niż do szacowania spożycia sodu, ponieważ mniejszy procent spożywanego potasu w porównaniu z sodem jest wydalany z moczem. Kolejnym potencjalnym ograniczeniem naszego badania jest fakt, że nie wybrano prawdziwego podejścia do pobierania próbek, aby wybrać naszą populację badawczą. Takiej metody nie uznano za wykonalną, biorąc pod uwagę wiele praktycznych ograniczeń związanych z badaniem wydalania sodu w szerokim zakresie krajów i środowisk. Fakt, że kontrola wyrywkowa nie była losowa, należy wziąć pod uwagę przy interpretacji uogólnienia naszych ustaleń, ale nie powinien zagrażać wewnętrznej wiarygodności naszych ustaleń.
Dodatkowym potencjalnym ograniczeniem naszego badania, podobnie jak w przypadku wszystkich badań obserwacyjnych, jest możliwość resztkowego zakłócenia od nie mierzonych lub źle zmierzonych zmiennych. Jednak nasza analiza podej ścia do tablicy wykazała, że efekt zakłócający musiałby być dość duży, aby zmienić kierunek asocjacji w pierwotnym modelu wielowymiarowym, szczególnie w przypadku zwiększonego ryzyka z niskim spożyciem sodu. Na przykład, nawet silny efekt zakłócający (iloraz szans, ?2,0) musiałby być znacznie niezrównoważony (różnica> 30 punktów procentowych) pomiędzy niskimi i umiarkowanymi kategoriami spożycia sodu, aby doprowadzić do skorygowanego ilorazu szans poniżej 1,0, chociaż mniejsza nierównowaga (różnica 20 punktów procentowych) zmieniłaby kierunek skojarzenia dla wysokiego spożycia sodu.
Wreszcie, nasze badanie dostarcza epidemiologicznego porównania grup spożywających różne poziomy sodu i nie dostarcza informacji na temat wpływu na kliniczne wyniki zmniejszenia spożycia sodu. Dlatego nasze odkrycia nie powinny być interpretowane jako dowód, że zamierzone zmniejszenie spożycia sodu zmieniłoby ryzyko zgonu lub choroby sercowo-naczyni owej.
Podsumowując, zbadaliśmy związek oszacowanego wydalania sodu i potasu z ryzykiem zgonu i zdarzeń sercowo-naczyniowych w dużym, międzynarodowym, prospektywnym badaniu kohortowym. Szacunkowe spożycie sodu pomiędzy 3 g na dzień i 6 g na dzień wiązało się z niższym ryzykiem zgonu i zdarzeń sercowo-naczyniowych niż wyższy lub niższy szacowany poziom spożycia sodu. W porównaniu z szacunkowym wydalaniem potasu wynoszącym mniej niż 1,50 g na dzień, większe wydalanie potasu wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia złożonego wyniku.
[przypisy: meble pracowniczne, srebro lokacyjne, agencja hostess ]

Powiązane tematy z artykułem: agencja hostess meble pracowniczne srebro lokacyjne